- گزارشی از جلسه رونمایی ویژه نامه حکمرانی مراتع - 2 شهریور 1401
- معرفی ویژه نامه حکمرانی مراتع - 1 شهریور 1401
- ضرورت وجود جایگاه قانونی مردم در حکمرانی مراتع - 25 اسفند 1400
تأملات ما، تأملات شما
انقلاب اسلامی، حادثهای با افقهای متعالی و ژرفای عمیق، در چهلمین سال حیات درخشان خود است. انقلابی که از جوشش و غلیان خواستهای یک امت به رهبری یک امام برآمد و استقلال و آزادی را دو شعار اساسی و محوری خود قرار داد. ازآنجاکه این خواستها در تعارض جدی با استیلا و استکبار غرب و شرق بود، بنابراین انقلاب هم در به ثمر رسیدن و هم در تحقق و تثبیت، مورد تعرض و تعدی جدی بود. این موضوع وقتی حادتر شد که چراغ برافروخته شده این انقلاب، فروغ دل و نور چشم مستضعفان و محرومان عالم گردید و از مرزهای جغرافیایی فراتر رفت و بهصورت یک آرمان و شعور منطقهای و جهانی تجلی یافت.
اکنون، در چهلسالگی این حادثه بزرگ عصر حاضر، استکبار جهانی با بارگذاری و فعال کردن جبهههای مختلف نظامی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، استحاله کامل و زوال انقلاب اسلامی را به جهت تعارض منافع در دستور کار دارد. به همین سبب تکلیف نیروهای انقلاب دو چندان شده است و بایستی با دو گونه مسئله که گاه از خلال هم به راهکار میرسند مواجه شود: یکی، مسئلههای معطوف به طرحریزی، ساخت و تثبیت نظام حکمرانی جمهوری اسلامی و دیگری مسئلههای مربوط به مقابله با جنگ سخت و نرم مستکبران و جهانخواران …
مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام، یکی از مراکز فکری و نخبگانی برآمده از آرمانهای متعالی انقلاب اسلامی است که تلاش دارد برای این هر دو گونه مسئله، بیندیشد و راهسازی و راهنمایی کند.
در این مسیر، هر یک از اعضا – که بعضاً بهصورت گروه (حلقه یا هسته) درمیآید- بر روی یک مسئله انقلاب اسلامی متمرکز شده و تلاش میکنند با جلب کمکهای فکری یک استاد مرجع و هادی، همراه با تلاقی با واقعیت بیرونی آن مسئله در محیط سیاستگذاری و اجرایی کشور، جریان و فضای فکری حاکم بر آن موضوع را مورد بررسی، نقد، ارائه نظر و پیشنهاد قرار دهند. این خروجیها در قالبهای مختلفی عرضه میشوند که یکی از آنها کانال جامع مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام در شبکه اجتماعی تلگرام است.
با توجه به محتوا و مطالب جمعآوریشده در این کانال، تصمیم داریم در دوفصلنامه «تأملات»، مهمترین موضوعات (Issues) و مسئلهها Problems))یی که اعضای مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام در حال حاضر در کانال تلگرامی مرکز (و در آینده در سایر بسترها و فضاهای مجازی) منتشر کرده و میکنند را به رؤیت سیاستگذاران و نخبگان فکری بگذاریم. بدیهی است علاوه بر مزیت مکتوب شدن و در مرئی و منظر کارگزاران و نخبگان قرار گرفتن، جمع این دیدگاهها را با هم دیدن، حائز اهمیت است.
این نوشتهها که در قالب مقاله و یادداشتهای تحلیلی آمادهسازی شده است، در سه پرونده جداگانه فرهنگ و اندیشه، سیاست و اجتماع و در نهایت اقتصاد و مدیریت گردآوری، تدوین و تنظیم شده است.
در این شماره، 60 یادداشت از حدود 41 نفر از اعضای مرکز رشد منتشر گردیده که 22 یادداشت در حوزه موضوعی «فرهنگ و اندیشه»،18یادداشت در حوزه موضوعی «سیاست و اجتماع» و 20 یادداشت در حوزه موضوعی «اقتصاد و مدیریت» دیده گردآوری شده است.
در بخش فرهنگ و اندیشه، نوشتههایی حول محور اندیشه و دیدگاه شخصیتهای معظمی مانند حضرت علامه طباطبایی (ره)، شهید صدر و شهید مطهری دیده میشود. همچنین به موضوع مسئلهشناسی، حکمرانی پژوهش و آسیبشناسی پژوهش در سه مقاله پرداخته شده است. در باب رسانه نیز علاوه بر پرداختن به اهمیت ساخت فیلمهای مستند، دو فیلم «شنژن» و «از صفر تا سکو» تبیین و بررسی شده است. در این حوزه، نویسندگانی از رشتههای قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق، فلسفه و کلام، علوم سیاسی، اقتصاد، سیاستگذاری فرهنگی، مدیریت نوآوری، مدیریت دولتی و سیاستگذاری بخش عمومی، سیاستگذاری علم و فناوری و مدیریت بازاریابی قلم زدهاند.
در بخش سیاست و اجتماع، نوشتههایی با محوریت امام خمینی (ره)، مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه، آسیبهای اجتماعی و…کار شده است. پژوهشگران این بخش درسخوانده رشتههای فقه و مبانی حقوق، فلسفه و کلام، علوم سیاسی، حقوق، مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی، مدیریت بازاریابی و سیاستگذاری فرهنگی هستند.
در بخش اقتصاد و مدیریت از حوزههای نوآوری، نفت، اشتغال و بازار کار، طرح تحول سلامت، معاهده پاریس، اقتصاد پلتفرم و… یادداشتهایی انتشار یافته است. در این حوزه نویسندگانی با تخصصهای علوم اقتصادی، مدیریت مالی، سیاستگذاری بخش عمومی و مدیریت نوآوری قلم زدهاند.
امید دستاندرکاران تهیه و تولید این نشریه، این است که محتواهای گردآوری شده بتواند علاوه بر مؤثر بودن در جریان اداره امور، به راههای تلاقی با سازمانها و مراکز مربوط منتج گردیده و ما را به نقطه اثر نزدیکتر نماید. بدیهی است ارائه نظر، پیشنهاد و انتقاد شما زمینهساز استقرار نشریه در جایگاه مطلوب و مفید خود است.
سردبیر نشریه
فهرست نشریه تأملات رشد 2