- فساد از نوع سقط عمدی جنین - 21 تیر 1400
یکی از مظاهر فساد اخلاقی و اجتماعی که در زیرپوست جامعه مسلمان ایران جریان داشته و عوارض مستقیم و غیرمستقیم بسیاری را متوجه عناصر جامعه مینماید، «سقط عمدی جنین» است. سقط به معنای از بین رفتن جنین در طول بارداری و پیش از رسیدن زمان تولد است که به سه دسته تقسیم میشود:
- سقط ناخواسته(miscarriage): سقطی که بدون دخالت مادر یا پزشک و بهصورت خود به خودی اتفاق افتاده و مخاطرات جسمی و روحی کمی دارد.
- سقط قانونی: سقطی که به دلایل پزشکی (مرتبط با سلامت مادر یا معلولیت شدید جنین) و با تأیید پزشکی قانونی اتفاق میافتد (آمار این سقط در کشور سالانه حدود 10 هزار مورد است).
- سقط عمدی یا القایی (abortion): سقطی که به خواست والدین و بهصورت غیرقانونی و با کمک گرفتن از دارو یا با کمک پزشکان و ماماهای متخلف صورت میگیرد. در این مجال ما تنها به موضوع سقطهای عمدی خواهیم پرداخت.
آمار سقط عمد
سالیانه در دنیا حدود 99 میلیون بارداری ناخواسته اتفاق میافتد که 56 میلیون مورد آن سقط میشوند[1 ]سقط عمدی عامل مرگ بیش از 80 هزار مادر در سال است که بر اساس آمارها، از هر 8 مرگ مادر (از ابتدای بارداری تا یک ماه پس از تولد نوزاد)، يك مورد آن به دليل سقطجنین است[2].
آمار سقطهای عمدی جنین در کشور ایران دقیقاً مشخص نیست؛ ولی علیرغم اینکه همه مراجع تقلید شیعه سقطجنین را حرام میدانند و اختلافنظری ميان فقهاي شيعه در باب حرمت سقط جنين-حتي از زمان تشكيل نطفه- نيست[3]، بر اساس گفتههای مسئولین وزارت بهداشت، سالانه بیش از 300 هزار مورد سقط عمدی در ایران اتفاق میافتد[4] که مبتنی بر این آمار، روزانه حدود 1000 سقط عمدی را در ایران شاهد هستیم. این آمار بیست برابر کشتههای جادهای سالانه و هزاران نفر بیشتر از آمار شهدای ایران در هشت سال جنگ تحمیلی در مقابل ارتشهای تادندانمسلح جهان است.
نهادهای بینالمللی نیز بهشدت پیگیر آزادسازی سقطجنین در ایران هستند. صندوق جمعیت سازمان ملل در اجلاسهای خود، از اجلاس جمعیت و توسعه قاهره (ICPD) در سال 1994 تاکنون بارها بر لزوم دسترسی همه زنان به امکانات قانونی سقط ایمن بهعنوان یکی از حقوق مسلم زنان اشارهکرده است. سازمان عفو بینالملل که در انگلستان مستقر است نیز صراحتاً اذعان کرده است: «سازمان عفو بینالملل از مقامات ایران میخواهد که دسترسی به سقطجنین را مطابق با استانداردهای بینالمللی حقوق بشر فراهم آورند]5[».
زمینههای ارتکاب سقط عمدی
هرگاه مسئله «سقط عمدی و غیرقانونی جنین» مطرح میشود، یکی از اولین مطالبی که به ذهن مخاطبان خطور میکند، موضوع «فساد اخلاقی» و «نامشروع» بودن جنینهایی است که سقط میشوند. نشریه لانست در سال 2016 و شماره 388 خود مقالهای منتشر کرد که با استناد به اطلاعات نهادهای بینالمللی بهداشت و درمان و اطلاعات دریافت شده از دولتها در کشورهای مختلف دنیا، به بررسی میزان شیوع و شرایط سقطهای عمدی در دنیا پرداخته است. بر این اساس میزان وقوع سقطهای عمدی در دنیا تا سال 2014 حدود 56 میلیون برآورد شده است که 73% آنها مربوط به زنان متأهل و 27% مربوط به مجردان بوده است. این آمار نشان میدهد علیرغم وجود انواع نگرشهای غیر متعهد به خانواده و باوجود آمار سرسامآور روابط بدون چهارچوب در جوامع، حدود سهچهارم سقطهای عمدی در دنیا مربوط به روابط سالم و مشروع است؛ البته با توجه به نوع و شدت فساد اخلاقی حاکم بر آمریکا و چند کشور غربی دیگر، در این موضوع از میانگین جهانی تبعیت نمیکنند.
جهت مطالعه ادامه یادداشت کلیک نمایید.