- گزارشی از جلسه رونمایی ویژه نامه حکمرانی مراتع - 2 شهریور 1401
- معرفی ویژه نامه حکمرانی مراتع - 1 شهریور 1401
- ضرورت وجود جایگاه قانونی مردم در حکمرانی مراتع - 25 اسفند 1400
نشست «تأملی در بیانیه گام دوم، از زمینه صدور تا راهکار تحقق» به همت هسته مکتب امام خمینی (ره) مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) و با همکاری ستاد پیگیری بیانیه گام دوم انقلاب در دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای مدظلهالعالی برگزار شد. در این نشست از ویژهنامه بیانیه گام دوم انقلاب نشریه تأملات رشد رونمایی شد.
جنگ روایتها، جنگ باورها و جنگ در عرصه حکمرانی
در این نشست، علی باقری، معاون امور بینالملل و حقوق بشر قوه قضائیه به بیان نکات خود پیرامون بیانیه گام دوم انقلاب پرداخت و گفت: بیانیه گام دوم از نگاه یک پدر صادر شده است؛ ولی در مقام رهبر. در متن بیانیه تحکمی وجود ندارد و بر آن یک نگاه دلسوزانه پدرانه حاکم است ولی فرزندان باید بفهمند که مسیر طرح شده در این بیانیه چیست.
معاون قوه قضائیه در ادامه گفت: بحثهای بیانیه گام دوم صرفاً از سوی یک مدرس درس خارج صادر یا یک مرجع تقلید مطرح نشده. این بیانیه توسط نایب امام زمان (عج) که الآن در مقام ولایت امر است صادر شده است.
باقری در ادامه ضمن تشریح شرایط و زمینههای صدور بیانیه گفت: این بیانیه در شرایط جنگ همهجانبه دشمن علیه ما صادر شده است. امام راحل در زمان حیات خود مدام تأکید میکرد که جنگ مسئله اصلی است. الآن هم رهبری دائم بر روی جنگ دشمنان علیه ملت ایران تأکید میکند. رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم سه صحنه جنگی را ترسیم میکند. این سه صحنه عبارتاند از: «صحنه جنگ در عرصه روایتها»، «صحنه جنگ در عرصه باورها» و «صحنه جنگ در عرصه حکمرانی».
معاون امور بینالملل و حقوق بشر قوه قضائیه در ادامه از ویژهنامه بیانیه گام دوم انقلاب نشریه «تأملات رشد» مجموعه مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیهالسلام رونمایی کرد.
سیر تکامل انقلاب را میتوان از جریانهایی مقابل آن فهم کرد
در ادامه این نشست، علی جعفری هرستانی، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی (ره) مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) با محوریت معرفی ویژهنامه بیانیه گام دوم در «نشریه تأملات رشد»، به بیان نکات خود پرداخت.
جعفری هرستانی ضمن توضیح این موضوع که سیر تکامل انقلاب اسلامی را میتوان از جریانهای مختلفی که در تقابل با آن قرار داشتهاند فهم کرد، گفت: ما در تاریخ انقلاب سه مرحله از این تقابل را میبینیم؛ وقتی امام خمینی (ره)، اسلام ناب محمدی را در مقابل اسلام آمریکایی مطرح کردند، نخستین تقابل شکل گرفت. در مرحله بعد با پیروزی انقلاب اسلامی تقابل دوم، یعنی جنبشهای به اصطلاح اسلامی افراطی در منطقه به وجود آمد. در مرحله سوم و در شرایطی که انقلاب اسلامی، نظامسازی خود را انجام داد و در این عرصه به یک الگو برای سایر ملتها تبدیل شد، جریان داعش با ایده دولتسازی اسلامی در مقابل انقلاب اسلامی بروز و ظهور پیدا کرد.
وی افزود: در واقع آنچه رهبر انقلاب در تبیین گامهای انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم بیان کردند، یعنی تحقق انقلاب اسلامی، نظامسازی و دولتسازی در واقع توصیفی از سیر تکوینی انقلاب اسلامی است.
وی در ادامه به توضیح بخشهای مختلف ویژهنامه بیانیه گام دوم انقلاب نشریه «تأملات رشد» پرداخت و گفت: بر اساس مراحل سهگانه انقلاب اسلامی، نظامسازی و دولتسازی، در قسمت اول نشریه و در نوشته استاد محمدرضا عابدینی، به موضوع حقیقت انقلاب اسلامی، صورت و سیرت آن پرداخته شده است. رابطه امام و امت موضوع مهم دیگری است که در نگاشت «استاد محمدمهدی میرباقری» به خوبی تئوری پردازی شده است. بر اساس همین طرحهای تئوریک که در بخش نخست نشریه یعنی فصل «هستیشناسی و عظمت پدیده انقلاب اسلامی» تبیین شده است، بخش بعدی این نشریه به تبیین «راه طی شده انقلاب اسلامی» پرداخته است. در این قسمت از نشریه از منظر نگاه رهبری موضوعاتی مانند «تحلیل انفتاح فرهنگی رخداده در انقلاب اسلامی»، «شاخصهای فرهنگی» و «میزان تحقق عدالت در انقلاب اسلامی» مورد واکاوی قرار گرفته است. در قسمت سوم نشریه با عنوان «خط انقلاب ادامه دارد»، بر آنچه بیانیه گام دوم تلاش میکند برای گام دوم انقلاب رقم بزند تأکید میشود و لذا به موضوعاتی مانند «بازاریابی و ترویج بیانیه گام دوم» و «منطق اقدام» این بیانیه پرداخته شده است. در قسمت پایانی این نشریه هم در قالب سه نگاشت تخصصی بر روی موضوع «امید» تأکید شده است.
در بخش دیگری از این نشست، چهار بحث تخصصی پیرامون بیانیه گام دوم انقلاب توسط پژوهشگران مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) ارائه شد. نخستین بحث تخصصی این نشست توسط مجتبی باباخانی، پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) با عنوان «بررسی نقش جوان مؤمن انقلابی در مسیر تحقق گام دوم انقلاب اسلامی مبتنی بر نظریه خواص پیشبرنده» ارائه شد.
خواص هر جامعه عناصر محرک آن محسوب میشوند
مجتبی باباخانی در این ارائه به چرایی مخاطب قرار گرفتن جوانان در بیانیه گام دوم انقلاب و امید رهبر معظم انقلاب به چهلساله دوم حرکت انقلاب اسلامی پرداخت.
وی با تبیین «نظریه خواص پیشبرنده» برگرفته از بیانات رهبر انقلاب، جامعه را دارای دو بخش «خواص» و «عوام» دانست که تمایز اصلی آنان، برخورداری یا عدم برخورداری از قدرت تشخیص شرایط و تصمیمگیری آگاهانه است، لذا خواص، پیشرو و پیشبرنده جامعه هستند و عوام، پیرو تصمیمات و حرکت خواص.
این پژوهشگر در ادامه گفت: بر اساس این نظریه، در هر جامعهای، خواص آن جامعه عناصر محرک محسوب میشوند و چگونگی عمل آنان، سرنوشت جامعه را رقم میزند؛ اما خودِ خواص جامعه دو جبههاند؛ خواصِ جبهه حق و خواص جبهه باطل که چگونگی عملکرد خواصِ طرفدار حق در جامعه اسلامی، عنصری تعیین کننده در سرنوشت جامعه است.
این پژوهشگر هسته مکتب امام خمینی (ره)، پیشبرندگی خواص جریان حق در جامعه رابدان معنا دانست که چنانچه بتوان نسلی پرورش داد که بتوانند در جایگاه خواص جریان حق قرار گرفته و با ایستادن در مقابل خواهشهای دنیایی و نفسانی، در مقاطع حساس به درستی تصمیم بگیرند، جامعه جهشی جدی به سوی آرمانهای انقلابی خود خواهد داشت. به اعتقاد وی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حضرت امام (ره) و رهبر معظم انقلاب، راهبردهایی در جهت تربیت نسل جوان مؤمن انقلابی اتخاذ نمودند که القا خودباوری و هویتبخشی به جوانان از یک سو و ارتقا داشتههای درونی و تخصصی از سوی دیگر، منجر به شکلگیری تدریجی نسلی پیشرو گردید.
قلب بیانیه، ایجاد فضایی برای ارزشیابی انقلاب و ارائه رهنمودهایی برای حرکت آینده آن است
دومین بحث تخصصی این نشست توسط رضا پاینده؛ پژوهشگر مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع)، با عنوان «تپش تشنه و رخ سیراب؛ روایتی از هم منزلی الگوی پیشرفت و بیانیه گام دوم» ارئه شد. عنوان مقاله او برگرفته از دیوان عراقی است که روایی از هم زبانی تشنه و سیراب است.
وی در ابتدای ارائه، ساختار و بافتار سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را در کنار یکدگیر مقایسه کرد و از منظر عناصر، ادبیات، پیوستگی، یکپارچگی، نظریه، نوآوری، منطق، کانون و غایت، این دو سند را توأمان تحلیل کرد.
وی در ادامه افزود: در سال ۹۷ شاهد دو متن کلان و بیسابقه ملی بودیم که از جهات گوناگونی قابلیت تفسیر همزمان دارند. بیانیه گام دوم مقارن با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به صورت رسمی در بهمن ۱۳۹۷ منتشر گردید. کمی پیش از آن در مهرماه ۱۳۹۷، پیشنویس اولیه سند الگوی پایه پیشرفت نیز جهت بررسی و همفکری نخبگان و کارشناسان ابلاغ شد. شاید بتوان بیان کرد این دو متن از منظر کلان، مهمترین متنهای ناظر به حکمرانی کشور در سال ۱۳۹۷ بودند که بیشک اثراتی را بر سالهای پس از خود بر جای خواهند گذاشت.